274

Geschiedenis

 

Groot geworden door klein te blijven
Drukinkt- en Verffabriek "'t Anker" in het Overijsselse Steenwijk, werd in 1896 opgericht door de familie Aberson. In de eerste jaren produceerde de familie drukinkten, schilderslakken, celluloselakken, chloorrubberverven en 2-componenten verven. Toen al had het bedrijf aanzien en bekendheid dankzij levering van constante en duurzame kwaliteit. Belangrijke afnemers waren onder andere de Rijksgebouwen- dienst en de AKU. Later werd het bedrijf verkocht aan de familie Lampe te Steenwijk.

 anker stuy   nieuwe zaak

Van Gorredijk naar Terwispel
In 1946 startte Adriaan Stuy aan de Molenwal in het Friese Gorredijk een verkoopkantoor.  Dit verkoopkantoor heette A. Stuy Verf- en Snowcemdealer. Later verhuisde het bedrijf naar de Hoofdstraat in Gorredijk. In 1962 bouwde Stuy een nieuw bedrijfspand in de Hoofdstraat. De naam van het bedrijf wordt gewijzigd in Stuy Verven. Naast de groothandelactiviteiten, ging Stuy ook kleuren mengen van halffabrikaat tot gereed product. Door deze uitbreiding van productie kreeg Stuy Verven meer projecten, meer klanten en een groeiende omzet. Men besloot het fabricageproces uit te breiden. Door deze expansie werd ook het pand in de Hoofdstraat te klein. In 1974 werd het huidige pand in Terwispel aangekocht en drastisch verbouwd. In 1976 werd het pand in gebruik genomen en werd de productie opgestart.


voormalig fabriekspand te Steenwijk

 

 Stuy en Anker: Gebundelde kennis in duurzame verven
In 1978 wordt Drukinkt- en Verffabriek "'t Anker" overgenomen door Stuy Verven. De vakkennis wordt gebundeld. De bedrijven blijven wel apart in Terwispel en Steenwijk produceren. Vanwege sterke groei werd in 1982 besloten om de productie centraal voort te zetten. Als plaats van vestiging werd gekozen voor Terwispel. Het bestaande bedrijf in Terwispel werd verder gemoderniseerd en verbouwd tot één productielocatie. Onder de naam Anker Stuy Verven ging het bedrijf verder.


aankoop huidig fabriekspand in 1974

 

Inmiddels zijn we diverse uitbreidingen verder. In de tachtiger jaren namen de twee zonen van Adriaan Stuy deel aan het bloeiende familiebedrijf. Door hun dynamische inzet en flexibiliteit was de continuïteit en de groei verzekerd.

Derde generatie binnen Anker Stuy
Anno 2012 runnen beide zonen John en Rob Stuy het bedrijf. De derde generatie is inmiddels actief. Armand is binnen de organisatie werkzaam als commercieel manager. Emile is medeverantwoordelijk voor het exportgedeelte.

 

Focus op duurzame toekomst
Ook anno 2012 staat het bedrijf Anker Stuy nog steeds in het teken van innovatie en vernieuwing. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in automatisering en machines. Ten aanzien van het proces en de producten heeft de directie de focus op de toekomst. Anker Stuy Verven staat voor verbetering van kwaliteit en duurzaamheid. Onlangs is het bedrijfspand geheel gemoderniseerd en verbouwd.

Klaar voor internationalisering
Uitdagingen zien we als kansen. Een speerpunt voor de komende vijf jaar is internationalisering. Sinds 2009 is Anker Stuy een samenwerking aangegaan met de firma Heidelberg, gevestigd in Duitsland. De voorbereidingen voor een samenwerking in Polen is in volle gang. Het bedrijf is klaar voor een internationale toekomst.