Afgelopen weekend was ik op reis in Litouwen in de regio van Kaunas. Litouwen is een ontwikkeld land met een stevige economische groei. Het land heeft een vlaktaks en het belastingniveau is het laagste van alle EU-landen. Het gemiddelde inkomen is ongeveer € 680 per maand.

De regio Kaunas is een zeer bosrijke omgeving. In deze regio vindt veel houtbewerking plaats,  in zowel schuurtjes op het platteland als bij grotere fabrieken die gericht zijn op export van hun goederen (bijvoorbeeld aan de IKEA). En alles moet sneller dan snel.

Zo was ik op bezoek bij een timmerfabriek(je) die ‘sash’ windows verkocht aan zijn klanten in de regio London. U vraagt wij draaien is daarmee het motto. Zelfs bij spoedorders worden twee ramen in een bestelbus van Litouwen naar London gereden. Aan werkethos dus geen gebrek. Een beglaasd kozijn element is al aan te schaffen voor de prijs van zo’n € 300. De onderaannemer in London verkoopt datzelfde kozijn voor het dubbele  dan wel niet driedubbele van de prijs. Het slim gebruik maken van goedkope arbeid en vrije handelszone is dus economisch efficiënt. Dit zal wel een ander verhaal worden 29 maart volgend jaar. Er is volgens mij  in Engeland,  maar ook in Litouwen, nog geen onderaannemer of timmerfabrikant die daarover nadenkt op dit moment.  Dan is het nog maar de vraag of snelle aanlevering mogelijk is. En kan Engeland ook zijn eigen markt gaan beschermen.

Wij vervolgden onze reis over het platteland. Hier was wel elektra beschikbaar, maar geen gas en soms zelfs ook geen stromend water. En dit op nog geen twee uur vliegen van Amsterdam. Onze volgende bestemming was een houtskelet en houten recreatiehuizen bouwer. Deze bouwer heeft onlangs een opdracht binnengehaald voor 120 woningen van zijn nieuwe design (zie foto).  Deze 120 woningen zijn bestemd voor een recreatiepark in Zweden. Uiteraard behandeld met onze 16-0219 Woodstain TP. Op de vraag of hij ook leverde aan de Litouwse markt was het antwoord, ”maar zo’n 10% de andere 90% gaat naar Scandinavië.”

Het belang van vrij verkeer van goederen en mensen is cruciaal voor een land als Litouwen. Maar ook voor Nederland. Een hoop rompslomp aan papierwerk, bureaucratie en zelfs corruptie wordt hiermee voorkomen. En dan hebben we het nog niet eens over snelle aanlevering, uniformiteit in wetgeving omtrent grondstoffen, Arbo (REACH) en meer. Ik weet dan ook zeker dat heel veel mensen en bedrijven in Engeland zich nog eens achter hun oren gaan krabben ergens volgend jaar als de gevolgen echt zichtbaar en gevoeld gaan worden. Hopelijk kunnen politieke partijen hun eigen ego opzij zetten (wat ik betwijfel) en toewerken naar een akkoord die voor de verschillende landen  leefbaar en economisch goed is.

Emile Stuy


Emile