Uw muur schilderen

De muren in huis zijn ontzettend belangrijk. Zij zijn niet alleen het fundament van uw huis, maar ze bepalen ook vaak de sfeer in huis. Het oppervlak en de kleur van de muren brengen een bepaalde uitstraling met zich mee. Het aanbrengen van muurverf is niet moeilijk, als u maar weet waar u op moet letten. Er zijn vele mogelijkheden om een muur uw eigen stijl te geven, daarom helpen wij u graag een handje.

Hoe muurverf aan te brengen

Stap 1: Afplakken en afdekken:
Het is belangrijk dat u de meubels in de ruimte goed afdekt met plastic. Vergeet ook vloeren, ramen, deuren eventuele tapijten niet. Als u werkt met verschillende kleuren, gebruik dan tape om de randen af te plakken.

Stap 2: De ondergrond voorbereiden:
Oud behang kunt u het beste van tevoren volledig verwijderen, Zo voorkomt u dat het oude behang onder de nieuwe verflaag losraakt en de nieuwe verf meeneemt. Oude verf kunt u om dezelfde reden ook beter weghalen. Daarna kunt u de hele muur afnemen met een vochtige spons of doek, totdat gipsresten volledig zijn verwijderd. Komt u gaten en andere oneffenheden tegen, dan kunt u die dichten met muurplamuur. Laat dit volledig drogen en neem de muur nogmaals af, zodat er geen gips, behang of verf meer aanwezig is.

Stap 3: Primer gebruiken:
Als u nieuw stucwerk gaat schilderen, of een ander poreus oppervlak, dan kunt u deze het beste eerst behandelen met een voorstrijkmiddel. Doet u dit niet, dan zal u vele lagen verf moeten aanbrengen voordat het goed dekt.

Stap 4: Het verven zelf:
Begin bij de randen en verf deze netjes met een kwast tot zeker 10 centimeter naar binnen. De rest van de muur kunt u met een roller afwerken. Zorg altijd voor een natte verfrand en schilder altijd van droog naar nat en van boven naar beneden. Hierdoor zal uw kwast of roller minder tekenen en de aanzettingen minimaliseren. Gebruik voldoende verf om tot een mooi egaal resultaat te komen.

Verschil tussen binnen-, en buitenverf

Verschillende verven hebben verschillende eigenschappen. Er zit verschil tussen binnenverf en buitenverf omdat deze verven zijn gemaakt voor verschillende doeleinden. Binnenverf is er voor gemaakt om geschrobd te worden, het is bestendig tegen vlekken en laat reinigen toe.
Voor een buitenverf is het belangrijk dat de verf bestand is tegen temperatuurwisselingen en blootgesteld kan worden aan vocht. Buitenverf moet meer weerstand bieden tegen afbladderen, afbrokkelen en tegen het vervagen door zonlicht. Ook hebben de muurverven een uitstekende hechting op bestaande verflagen, stucwerk en baksteen. Het is belangrijk om voor een schildersklus de verschillen tussen de twee verfsoorten te kennen, zodat u voor de juiste verf kiest.

Eigenschappen van muurverf

Elke muurverf heeft verschillende eigenschappen. Eén van de eigenschappen van een muurverf is de afwasbaarheid (schrobvastheid). Dit geeft aan in hoeverre een product bestand is tegen slijtage. De schrobvastheid wordt weergegeven in getallen. Hoe lager het cijfer van de schrobklasse, des te beter de muurverf kan worden schoongemaakt.

Om het wat overzichtelijker te maken is de schrobvastheid onderverdeeld in vijf klassen. Schrobklasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en schrobklasse 5 de minste. Een hoge schrobvastheid is vooral belangrijk voor een oppervlak dat blootgesteld wordt aan sterke vervuiling, bijvoorbeeld voor een muur in de keuken of kinderkamer.

Tips:

  • Voor een mooi glad resultaat kunt u korrels op uw muur wegschuren met schuurpapier (korrel 240). Veeg het stof daarna weg met een borstel.
  • Roer voor gebruik: voor een egale kleur- en glansgraad is het belangrijk om verf voor gebruik goed door te roeren met een roerhoutje of verfmixer.
  • Verf als eerste de rand(en) en eventuele hoeken met een kwast.
  • Gebruik een kortharige vachtroller voor het schilderen van gladde muren. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat.
  • Breng voldoende laagdikte aan en verdeel deze goed. Strijk niet te lang met uw kwast of roller in dezelfde laag of richting.
  • Voorkom overlapping: dit ontstaat als een deel dat u net hebt geschilderd al begint te drogen voordat u het volgende deel gaat schilderen. Probeer daarom niet te grote delen in één keer te behandelen, maar schilder ‘nat in nat’: creëer overlap als de vorige aangebrachte verf nog nat is.

Hulp bij het kiezen van het juiste verfsysteem

Heeft u hulp nodig bij de keuze welk verfsysteem u het beste kunt toepassen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze verfexperts.

Neem contact met ons op