Kleuren uit het Van Doesburg-Rinsemahuis

In het Friese Drachten ligt een bijzondere, kleurrijke parel, het ‘Van Doesburg-Rinsemahuis’. Na drie jaar lang kleuronderzoek en een grondige renovatie is het Van Doesburg-Rinsemahuis geopend voor publiek. De museumwoning heeft afgelopen de bijzondere status van rijksmonument gekregen.

Het ontstaan van het Van Doesburg-Rinsemahuis

Theo van Doesburg (1883 – 1931) is één van de grondleggers van de STIJL beweging van de vorige eeuw en kwam destijds in Drachten terecht via zijn vriendschap met de Drachtster schoenmaker/filosoof Evert Rinsema. In deze periode gaf Gemeente Drachten de opdracht voor het ontwerpen en bouwen van een serie middenstandswoningen. In die tijd is architect De Boer de tijdelijke gemeentearchitect. Hij benaderde Theo van Doesburg om mee te denken met zijn ontwerp en vroeg om kleuradvies voor het interieur en exterieur van deze woningen. Voor Van Doesburg was dit een uitgelezen kans waarin hij zijn ideeën over integratie van beeldende kunst en architectuur kon realiseren.

Eén van de woningen is nu in ere hersteld en geschilderd in exact de kleuren en vlakken zoals Van Doesburg het bedoeld heeft en laat daarnaast zien hoe De Boer het in 1921 heeft laten uitvoeren.

De Van Doesburg kleuren

Van Doesburg heeft speciaal voor dit project meerdere kleurharmonieën samengesteld, bestaande uit verschillende tinten. Voor elke kamer legde hij vast welke kleuren er moesten komen. Als basis gebruikte hij de grijstint van het behang en de op basis daarvan bepaalde schakeringen blauw, geel en rood, waarin de deuren, ramen, kozijnen en plafonds geschilderd moesten worden.

Schilderwerken Drachten kreeg de vraag de authentieke kleuren, die door experts samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed waren herleid uit 1921, in een modern verfproduct te leveren. In samenwerking met deze experts reconstrueerde Anker Stuy Verven aan de hand van kleurstalen 19 van de oorspronkelijke Van Doesburg en De Boer kleuren.

Schilderwerken Drachten heeft al het binnen- en buitenschilderwerk uitgevoerd met de verfsystemen van Anker Stuy. Ook hebben ze de beglazing aangepakt met getrokken glas, om zo de sfeer uit 1921 te creëren.

De Anker Stuy Van Doesburg kleuren zijn maakbaar in diverse muurverven en lakken.

Van Doesburg-Rinsemahuis: Torenstraat 3, 9203 BC Drachten, www.museumdrachten.nl.