‘Op ambachtelijke wijze’ blijft men bij Lelijveld & Van Gaalen te werk gaan…

Bij het binnenstappen van het atelier van Lelijveld & Van Gaalen, gelegen aan de Heemraadstraat in Scheveningen, komt de heerlijke houtgeur je tegemoet. Eigenaren Ruud Lelijveld en Barber van Gaalen vervaardigen samen met hun gediplomeerde meubelmakers vol passie diverse meubelen. In mei 2002 werden Ruud Lelijveld en Barber van Gaalen partners. Sindsdien is Lelijveld & Van Gaalen een feit en een gevestigde naam in Den Haag en omstreken. Ze staan voor vakmanschap en een persoonlijke aanpak.

Pure ambacht

In het atelier worden allerlei meubelen op maat gemaakt, zoals boekenkasten, tafels, dressoirs, inbouwkasten, garderobekasten en suiteseparaties. Ook voeren ze reparatiewerkzaamheden uit. “Alle werkzaamheden worden op een traditionele wijze uitgevoerd. Het ruwe hout wordt door ons gezaagd, geschaafd, verlijmd en tot een meubelstuk opgebouwd. Hierbij maken wij gebruik van traditionele verbindingen, zoals onder andere pen-, gat- en zwaluwstaartverbindingen. Ook worden de diverse profiellijsten handmatig gefreesd’’, vertelt Van Gaalen. Er wordt gewerkt met massief hout van verschillende soorten, zoals eiken, noten, beuken, kersen, iepen en essen. Lelijveld tekent alle ontwerpen met de hand. Ook dit is echt vakmanschap. Klanten krijgen op deze wijze ook een goed beeld hoe hun meubelstuk eruit komt te zien. Ook kunnen op basis van deze tekeningen de meubelmakers aan de slag om de meubelen te vervaardigen.

 

Watergedragen meubellakken

Lelijveld & Van Gaalen beschikt over een eigen spuitruimte, waar de meubelen behandeld worden met de watergedragen verfsystemen van Anker Stuy Verven. Een keuze om met watergedragen producten te werken is de locatie van het atelier, het is minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Daarnaast zijn de huidige watergedragen producten van hoge kwaliteit. Select Partner Claasen Coatings speelt hierin een belangrijke rol. Deze samenwerking gaat terug naar 2010. Voor de afwerking van het meubilair maken ze gebruik van de HD Aquatop Vulgrond (40-7150-9910) en de HD Aquatop Acryl PU Color HB (40-7153). Het prettige van de HD Aquatop Vulgrond is de snelle droging en de goede vulling. Er is weinig opvezeling van het hout, maar vooral de schuurbaarheid is erg prettig. Van Gaalen vervolgt: “De meubelen worden veelal dekkend afgewerkt in alle gewenste kleuren. Wij werken met grote tevredenheid met de watergedragen meubellakken’’. De HD Aquatop Acryl PU Color HB is een prettige lak met goede eigenschappen zoals een goed standvermogen tijdens het spuiten en een goede dekking. Daarnaast heeft het een goede kras- en slijtvastheid en een uitstekende vloei waardoor het oppervlak glad aanvoelt. Een uitermate geschikt product voor de interieur- en meubelindustrie.

Lelijveld & Van Gaalen heeft een showroom in het centrum van Den Haag. Alle meubelen die hier te zien zijn, zijn vervaardigd in eigen atelier.