Stephan Siepermann, ontwerpen lijkt een beetje op koken

‘’Ontwerpen lijkt een beetje op koken. Je werkt met veelal dezelfde ingrediënten in een nieuwe compositie’’

Stephan Siepermann, een Utrechtse designer met ontzettend veel passie voor zijn vak. Zijn interesses en specialisaties zijn uiteenlopend. In zijn eigen stijl vervaardigd hij prachtige meubelobjecten, lampen en accessoires.

In 1997 studeerde Siepermann af als gitaarbouwer en werkte daarna drie jaar als meubelrestaurateur. In deze periode heeft hij veel geleerd, zijn vakmanschap gestimuleerd en werd hij een volleerd houtbewerker. Vervolgens studeerde hij in 2005 af aan de Design Academy Eindhoven. Hier leerde hij de conceptuele vaardigheden van het ontwerpen.

Siepermann opende in 2008 die deuren van zijn eigen atelier, gevestigd in een Middeleeuwse kelder aan de oude Utrechtse gracht. ‘’Ik probeer altijd nieuwe manieren te vinden om materialen en technieken anders te construeren, te gebruiken in nieuwe vormen of zelfs een geheel nieuwe functionaliteit te geven’’, vertelt Siepermann. Het uitgangspunt van zijn creaties is om de gebruiker te dienen. Dat doet hij met humor, een tegenstrijdigheid in gebruikte materialen, de vormen en soms door slimme of ongebruikelijke combinaties van één of meer van deze variabele componenten. Sieperman vertelt: ‘’ Ontwerpen lijkt een beetje op koken. Je werkt met veelal dezelfde ingrediënten in een nieuwe compositie.’’

Voor het behandelen van het merendeel van zijn meubelen gebruikt Siepermann de producten van Anker Stuy Verven. ‘’Ongeveer drie jaar geleden attendeerde een collega ontwerper mij op de voordelen van de Anker Stuy producten, de vele mogelijkheden en de goede prijs-kwaliteitverhouding. Hier ben ik erg tevreden over. Tevens zijn de lijnen kort en is er persoonlijk contact. Dat vind ik erg belangrijk. Als er iets is of ik heb een vraag, dan bel ik Hans of Alex. Zij geven mij persoonlijk advies of ze komen gewoon even langs’’, vervolgt Siepermann. Hij maakt gebruik van de HD Aquatop Acryl PU Lak en de HD Aquanyl Kleurbeits. Siepermann: ‘’Tevens ben ik aan het experimenteren met de roest effectlak. Erg leuk en heel interessant om te ontdekken wat daar allemaal mee mogelijk is.’’

Siepermann creëerde in korte tijd een complete collectie interieurproducten die hij internationaal tentoonstelt en verkoopt.  Alle objecten zijn uniek en met de hand vervaardigd.

Stephan Siepermann