Westerveld & Nederlof, duurzaam en innovatief

‘’Wij praten niet alleen over duurzaamheid, wij brengen duurzaamheid in de praktijk’’

 

Westerveld & Nederlof beseft dat er in Nederland een enorme klus ligt te wachten; om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te halen, dienen er tot 2050 meer dan 1000 woningen per dag verduurzaamd en gerenoveerd te worden en daarnaast streeft de overheid de komende tien jaar naar een aanwas van 85.000 nieuwe woningen per jaar. In het Achterhoekse Breedenbroek, dicht bij de Duitse grens, zal  Westerveld & Nederlof de komende jaren, dankzij mooie innovaties, een bijdrage aan deze opgave leveren.

Westerveld & Nederlof tot één van de grootse producenten aan de bouw van Nederland. “Een aannemer of woningbouwvereniging hoeft niet meer te ‘shoppen’ bij diverse toeleveranciers want wij produceren zowel kunststof kozijnen, houten kozijnen en goed geïsoleerde prefab wanden.” Aan het woord is Mark Nederlof, samen met zijn neef Ralph Nederlof zijn ze directeur bij Westerveld & Nederlof. Luc Nederlof is algemeen directeur bij zusterbedrijf Weneko.

‘’Ons familiebedrijf, inmiddels de derde generatie, bestaat al bijna 80 jaar. In onze productiehallen produceren wij met behulp van geavanceerde machines en robots voor uiteenlopende grotere projecten in geheel Nederland.’’

Duurzaamheid op nummer één

’’Wij praten niet alleen over duurzaamheid, wij brengen duurzaamheid in de praktijk. Ten eerste verwerken wij uiteraard alleen hout dat uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Bijvoorbeeld hout met FSC of PEFC keurmerk. Maar ook hout van FSC-plantages, zoals bijvoorbeeld Red Grandis uit Uruguay: dit is snelgroeiend hout uit een gebied waar voorheen geen boom stond en waar nu tientallen kilometers bos zuurstof produceert. Op deze manier zorgt het gebruik van hout er voor dat het bos wordt uitgebreid in plaats van dat het verdwijnt.”

Daarnaast produceert Westerveld & Nederlof al vele jaren goed geïsoleerde wanden met steeds hogere isolatiewaarden. Samen met WB Automation werd voor het geautomatiseerd aanbrengen van keramische steenstrips een robot ontwikkeld die 500 stenen per uur kan ‘metselen’. Dit bespaart vele werkzaamheden op de bouw, het versnelt de doorlooptijd op de bouwplaats en zorgt voor minder transportbewegingen. ”Door schaalgrootte kunnen we de kosten laag houden en werken we efficiënt. Op deze wijze kunnen wij grote projecten aan en leveren we op die manier een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland’, vervolgt Nederlof.

 

Innovatie en optimalisatie

Groeien en verder optimaliseren. Dat zijn de toekomstplannen van Westerveld & Nederlof. Met de nieuwe BOS productielijn, die nu ongeveer een jaar draait, is al een hele mooie stap gemaakt; het hout, al dan niet zelf gevingerlast of zodanig ingekocht, wordt in de machinestraat ingevoerd, afgekort, geschaafd en verdeeld over één van de drie Window Masters type 40.

Er wordt nagedacht over Single Part Coaten, waarbij de eerste verflaag direct na de productielijn wordt aangebracht. Ook  zijn ze zich aan het oriënteren op het gebied van een geautomatiseerde robot arm voor het aflakken van de producten. De huidige volledig geautomatiseerde spuitrobot kan dan in dienst blijven voor de basis verflaag.

Samenwerking met Anker Stuy Verven en zijn verfsysteem

De samenwerking met Anker Stuy Verven gaat terug naar de begin jaren 90, al bijna 30 jaar. Een langdurige, betrokken relatie waarbij Westerveld & Nederlof één van de trendsetters was door eind vorige eeuw al over te stappen naar de milieuvriendelijke watergedragen verven.

Een jaar geleden is Westerveld & Nederlof overgestapt naar de verfsystemen uit het Hydrolux assortiment, zoals de Hydrolux Flowcoat, Hydrolux Duocoat S en Hydrolux Topcoat.

Hydrolux is een nieuw watergedragen verfsysteem, ontwikkeld op basis van een Tri-Cryl technologie. Een verf die inspeelt op procesoptimalisatie, zonder de kwaliteitseisen van het te behandelen houten gevelelement uit het oog te verliezen. Nederlof legt uit: ‘’Met de producten van Anker Stuy Verven kiezen wij voor kwaliteit, wat wij ook weer door kunnen vertalen naar onze klanten. Dat vinden wij erg belangrijk.’’

www.westerveld-nederlof.nl