De Nederlandse timmerindustrie ondergaat momenteel een positieve metamorfose. Door een tekort aan bouwpersoneel en vraag naar duurzame nieuwbouwwoningen worden steeds meer facetten van een huis in de fabriek gemaakt. Het bouwpakket wordt vervolgens binnen een zeer korte tijd op locatie in elkaar gezet. Ook komen er woningen op de markt die zelfs naar wens weer afgebroken kunnen worden en elders opgebouwd kunnen worden.

Deze veranderingen zorgen er ook voor dat er meer processen in de timmerfabriek plaatsvinden. Dit moet zo effectief en zo snel mogelijk. Als men dan kijkt naar de verfsystemen voor houten elementen, dan is er al snel winst te behalen. Anker Stuy Verven heeft met zijn nieuwe productlijn een antwoord op deze verandering en tevens het antwoord voor een kunststof kozijn. Hout is toch echt duurzamer en mooier, maar daar zijn al genoeg blogs over geschreven. Dit neemt echter niet weg dat we niet blind moeten zijn voor nieuwe materialen en ontwikkelingen.

Bij de ontwikkeling van onze nieuwe productlijn hebben we sterk rekening gehouden met het proces van morgen. Niet alleen de verf zorgt voor een verbetering van het productieproces, maar ook nieuwe manieren van appliqueren. Bijvoorbeeld single piece coating. Hierbij wordt een kozijn element eerst voorzien wordt van één of twee lagen primer, en daarna pas in elkaar gezet wordt om vervolgens nog een laatste topcoat laag te krijgen in de spuitruimte. Deze verandering zorgt voor meer capaciteit, snelheid, effectiviteit en ruimte in de spuitafdeling. Hoe het dan zit met de hoekverbinding? Die kan conform KOMO geleverd worden met een uitstekende hechting en verlijming van verf op verf.

1

Zijn er nog meer processen of producteigenschappen die in de toekomst van belang gaan zijn? Jazeker, met 5G ontstaat het “internet of things” en kunnen we veel digitalisering loslaten op onderdelen in een woning. Bijvoorbeeld preventief onderhoud van je kozijn of deur, doordat deze al gemeten wordt door middel van een microchip op aspecten die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit. Hierdoor kan schilderwerk uitgesteld worden. Voor veel mensen klinkt dit als lariekoek en sience fiction. Maar het is dichterbij dan menigeen zich realiseert.

Verf zal zich ook verder ontwikkelen op duurzaam & circulair niveau en zal slimme eigenschappen krijgen. Zoals kras herstellend of kleur die naar keuze ingesteld kan worden doordat pigmenten in kleur kunnen veranderen. Het is een kwestie van tijd totdat de fundamentele wetenschappers met het antwoord komen.

Voor de korte termijn hebben wij dus het antwoord voor de Nederlandse timmerindustrie. Een hoge kwaliteit nieuwe industriële verfproducten die snel en capaciteit verhogend functioneren.

Emile Stuy


Emile