Afgelopen week vierden wij het 25 jarig werkjubileum van Freek. Hij begon in 1992 bij Anker Stuy als productie medewerker in het destijds nog arbeidsintensieve werkproces. Anno 2017 zijn er veel stappen geautomatiseerd in het productieproces van Anker Stuy. Freek heeft door de jaren heen heel wat meegemaakt bij het Friese bedrijf. We gingen met hem in gesprek over toen en nu.

Herinner je jouw eerste werkdag nog?

Ik kwam bij Anker Stuy eigenlijk als manusje van alles, maar was daarvoor wel veel te vinden in de productieruimte. Weet nog dat mijn eerste taak het maken van een gereedschapsbord was. De eerste paar maanden werkte ik als uitzendkracht, maar al snel werd ik als vaste kracht aangenomen. In die tijd kwam ik ook in de productie terecht. Dat betekende kuipen met verf storten, etiketteren en tappen. Geleidelijk aan werd ik opgeleid tot allround productiemedewerker.

Is er veel veranderd in de afgelopen 25 jaar?

Misschien verrassend, maar er stonden vroeger eigenlijk meer machines dan nu. Al waren die vaak wel kleiner en simpeler. De machines zijn nu veel uitgebreider, beter en groter geworden. Tegenwoordig is het een stuk drukker dan vroeger en veel georganiseerder, we maken meer verf in kortere tijd. Veel zaken zijn volledig geautomatiseerd, zoals de keuringen en het kwaliteitscontrole systeem. Vroeger lag de productie wel eens 2 uren stil, alleen omdat er dan bezoek langskwam. Een dag vantevoren werd dan alles al schoongemaakt. Nu blijven we continu produceren.  25 jaar geleden was het wel veel meer handwerk. Zo moesten we ongeveer dagelijks de maalmachines schoonmaken, dat gebeurde met de hand. De gehele machine moest dan uit elkaar gehaald worden. Of de bindmiddelen, die werden in kleinere IBC’s afgeleverd, die moest je dan handmatig in de verfkuip storten. Nu gaat het voornamelijk automatisch met tanks. Je toetst wat je nodig hebt in op de computer. Dan loopt het zo je kuip in. Al komen de werkzaamheden uiteindelijk in de basis op hetzelfde neer, ik maak nog altijd verf!

Wat vind je het mooiste aan het werk?

Voor mij is geen dag hetzelfde. Ik maak in één week tijd wel 12 verschillende soorten verf. Het doet mij bovendien goed dat ik mee mag werken aan mooie kwaliteit verven. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen batches. Ik vind het mooi dat ik mijn eigen plek heb, mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik houd het schoon en beheer het. Ben 25 jaar geleden begonnen, wist toen nog niet precies hoe ik verf moest maken. In de tussentijd zoveel mogen leren dat ik nu alle ins en outs weet.

Hoe ervaar je het werken bij Anker Stuy?

Ik ben trots dat ik al 25 jaar bij Anker Stuy werkzaam ben. Geweldig om mee te maken dat een relatief klein familiebedrijf zo groot is geworden. Dat ik daar een aandeel in heb, daar ben ik trots op. Tevens vind ik de betrokkenheid die heerst binnen het familiebedrijf erg prettig. Er is ruimte voor zelfontwikkeling. Ik hoop dan ook dat ik nog 17 jaar, tot aan mijn pensioen, bij Anker Stuy mag blijven werken. Als ik mij gezond en fit blijf voelen dan houd ik dat prima vol.