Verffabriek ’t Anker
In de eerste jaren na de oprichting in 1898 produceert de familie Aberson drukinkten, schilderslakken, celluloselakken, chloorrubberverven en 2-componenten verven. Het bedrijf heeft dan al snel aanzien en bekendheid dankzij levering van constante en duurzame kwaliteit.
Belangrijke afnemers zijn onder andere de Rijksgebouwendienst en de AKU (Algemene Kunstzijde Unie). Later werd het bedrijf verkocht aan de familie Lampe, tevens afkomstig uit Steenwijk.
A. Stuy Verf- en Snowcemdealer
In 1946 start Adriaan Stuy aan de Molenwal in het Friese Gorredijk een verkoopkantoor genaamd A. Stuy Verf- en Snowcemdealer. In 1962 bouwt Stuy een nieuw bedrijfspand in de Hoofdstraat. De naam van het bedrijf wordt gewijzigd in Stuy Verven.
Naast de groothandelsactiviteiten, besluit Stuy ook kleuren te mengen van halffabricaat tot gereed product. Door deze productie-uitbreiding van krijgt Stuy Verven meer projecten, meer klanten en een groeiende omzet. Het gaat zo snel, dat het pand aan de Hoofdstraat al snel te klein is geworden.
In 1974 wordt het huidige pand in Terwispel (tot dan gebruikt als melkfabriek) aangekocht en drastisch verbouwd. In 1976 wordt het pand in gebruik genomen en de productie opgestart.
Stuy en Anker: gebundelde kennis in duurzame verven
In 1978 wordt Drukinkt- en Verffabriek ’t Anker overgenomen door Stuy Verven. De bedrijven blijven aanvankelijk in Terwispel en Steenwijk produceren, maar vanwege sterke groei werd in 1982 besloten om de productie centraal voort te zetten. Als plaats van vestiging wordt gekozen voor Terwispel. Het pand in Terwispel wordt verder gemoderniseerd en verbouwd tot één productielocatie. Het bedrijf gaat verder onder de naam Anker Stuy Verven.
Inmiddels zijn we diverse uitbreidingen verder. In de jaren tachtig nemen de twee zonen van Adriaan Stuy, John en Rob, ook deel aan het bloeiende familiebedrijf. Door hun dynamische inzet en flexibiliteit is de continuïteit en de groei van het bedrijf verzekerd en groeit Anker Stuy Verven uit tot marktleider als verfleverancier voor de timmerindustrie.
Derde generatie familie onderneming
John Stuy is in 2020 met pensioen gegaan waardoor de directie nu bestaat uit Emile, Armand en Rob Stuy. De derde generatie Stuy heeft het vizier op de toekomst met als doel om het bedrijf verder te laten groeien, zowel nationaal als internationaal.
In 2019 is bijvoorbeeld Anker Stuy Coatings Ltd opgericht in Peterborough, Engeland. Hierdoor kan het Anker Stuy merk verankerd worden in deze markt. Ook zijn de huidige complexe vraagstukken ten aanzien van duurzaamheid en milieu belangrijke thema’s voor de derde generatie om mee aan de slag te gaan. Er worden steeds meer producten ontwikkeld met hoog biobased gehalte en wordt kritisch gekeken naar eigen energie- en afvalverbruik.
Chemie is continue in ontwikkeling en wij werken nauw samen met partijen om circulariteit en duurzaamheid te bevorderen. Zo stimuleren wij pilotprojecten om bouwmaterialen circulair toe te passen. Tevens doen wij continue theoretisch en praktisch onderzoek om bindmiddelen en additieven duurzamer te maken.