Het begin

In de eerste jaren produceerde de familie drukinkten, schilderslakken, celluloselakken, chloorrubberverven en 2-componenten verven. Toen al had het bedrijf aanzien en bekendheid dankzij levering van constante en duurzame kwaliteit. Belangrijke afnemers waren onder andere de Rijksgebouwen- dienst en de AKU. Later werd het bedrijf verkocht aan de familie Lampe te Steenwijk. 

Van Gorredijk naar Terwispel

In 1946 startte Adriaan Stuy aan de Molenwal in het Friese Gorredijk een verkoopkantoor. Dit verkoopkantoor heette A. Stuy Verf- en Snowcemdealer. Later verhuisde het bedrijf naar de Hoofdstraat in Gorredijk. In 1962 bouwde Stuy een nieuw bedrijfspand in de Hoofdstraat. De naam van het bedrijf wordt gewijzigd in Stuy Verven. Naast de groothandelsactiviteiten, ging Stuy ook kleuren mengen van halffabricaat tot gereed product. Door deze uitbreiding van productie kreeg Stuy Verven meer projecten, meer klanten en een groeiende omzet. Men besloot het fabricageproces uit te breiden. Door deze expansie werd ook het pand in de Hoofdstraat te klein. In 1974 werd het huidige pand in Terwispel aangekocht en drastisch verbouwd. In 1976 werd het pand in gebruik genomen en werd de productie opgestart.

Stuy en Anker: Gebundelde kennis in duurzame verven

In 1978 wordt Drukinkt- en Verffabriek “’t Anker” overgenomen door Stuy Verven. De vakkennis wordt gebundeld. De bedrijven blijven wel apart in Terwispel en Steenwijk produceren. Vanwege sterke groei werd in 1982 besloten om de productie centraal voort te zetten. Als plaats van vestiging werd gekozen voor Terwispel. Het bestaande bedrijf in Terwispel werd verder gemoderniseerd en verbouwd tot één productielocatie. Onder de naam Anker Stuy Verven ging het bedrijf verder.
Inmiddels zijn we diverse uitbreidingen verder. In de tachtiger jaren namen de twee zonen van Adriaan Stuy deel aan het bloeiende familiebedrijf. Door hun dynamische inzet en flexibiliteit was de continuïteit en de groei verzekerd. Tevens hebben John & Rob Stuy als 2e generatie het bedrijf laten groeien tot markleider als verfleverancier voor de timmerindustrie.

Derde generatie familie onderneming

John Stuy is in 2020 met pensioen gegaan, waardoor de directie nu bestaat uit Emile, Armand & Rob Stuy. De derde generatie heeft het vizier op de toekomst met als doel om het bedrijf verder te laten groeien zowel nationaal als internationaal.

In 2019 is bijvoorbeeld Anker Stuy Coatings LTD opgericht in Peterborough/ Engeland. Hierdoor kan het Anker Stuy merk verankerd worden in deze markt. Ook zijn de huidige complexe vraagstukken ten aanzien van duurzaamheid & milieu belangrijke thema’s voor de derde generatie om mee aan de slag te gaan. Zo zullen er steeds meer producten ontwikkeld worden met hoog bio-based gehalte en wordt kritisch gekeken naar eigen energie- en afvalverbruik.

Chemie is continue in ontwikkeling en wij werken nauw samen met partijen om circulariteit en duurzaamheid te bevorderen. Zo stimuleren wij pilotprojecten om bouwmaterialen circulair toe te passen. Tevens doen wij continue theoretisch en praktisch onderzoek om bindmiddelen en additieven duurzamer te maken.