Wat maakt Ankoline FR Hydrostain uniek?

Dankzij de Qcap™ technologie waarborgt Ankoline de aannemer aan de hand van aangeleverde certificaten dat zijn hout uit klasse D geen negatieve bijdrage geeft aan de brandklasse, getoetst aan de hand van een SBI-test (Single Burning Item-test).

Wat is Qcap?

Qcap is een techniek die zich specifiek richt op het verlagen van de FIGRA-waarde in de SBI-test.

Transparant en dekkend

Niet-filmvormende beits waardoor het ideaal is voor gevelbekleding.

Upgrade klasse E naar D mogelijk

Dit is met name ideaal voor thermisch gemodificeerde houtsoorten, zoals grenen en fraké.

Nieuwe EU-wetgeving

Met ingang van 22 augustus 2024 heeft de Europese Unie de wetgeving voor brandclassificatie zonder testen beperkt tot hout zonder afwerking of behandeling.

Dit betekent dat de invloed van behandelingen en coatings moet worden meegenomen in de classificatie van de brandklasse en de CE normering van bouwmaterialen. Vermelding van de juiste brandklasse in een CE-verklaring is een wettelijk vereiste.

Daarnaast zal met de Wet Kwaliteitsborging de vraag vanuit aannemers naar juiste en volledige productinformatie toenemen.

Meer over deze nieuwe wetgeving

Unieke Qcap technologie

Qcap is een nieuwe technologie die in het laboratorium van Anker Stuy Coatings is ontwikkeld. Ankoline FR Hydrostain maakt geen gebruik van geïmpregneerde zouten die kunnen uitlogen of van een opschuimende techniek waar dikke laagdiktes nodig zijn. Dankzij Qcap voldoet Ankoline toch aan de eisen voor klasse D uit NEN-EN 13501-1.

De voordelen daarvan zijn dat ze toepasbaar zijn als niet-filmvormend systeem voor houten gevels/rabatwerk, zonder dat het afbladdert. Het heeft een enorm goede buitenduurzaamheid en is zowel in verschillende kleuren als transparant toepasbaar voor een natuurlijke uitstraling.

Voor binnenpanelen en houten interieur-toepassingen is een transparante/natuurlijke uitstraling mogelijk of in dekkende kleuren. Echter niet met dikke lagen die sinaasappel-effect kunnen geven of houten nerven dichtzetten.

Ankoline is uitvoerig getest door Peutz, dat als onafhankelijk bureau brandgedrag test op gevels. En meerdere houthandelaren in Nederland hebben al een positief resultaat behaald met de SBI-testen die uitgevoerd zijn met Ankoline.

Meer dan 50% biobased oorsprong

De brandvertragende eigenschappen van Ankoline zijn zeer belangrijk, maar tegelijkertijd bestaat het ook voor meer dan 50% uit biobased grondstoffen conform de C14-methode. Dat betekent dat de helft van de grondstoffen bestaat uit organische (en daarmee herwinbare) oorsprong.

Dit maakt Ankoline FR Hydrostain niet alleen tot een product dat de brandveiligheid verhoogt, maar ook nog eens een duurzaam karakter heeft.

Ankoline FR Hydrostain

Contactformulier Ankoline FR Hydrostain

Wil je een sample ontvangen of meer informatie? Vul je contactgegevens hieronder in en we nemen contact met je op!

Vragen? We geven graag antwoord.

Hieronder hebben we de meestgestelde vragen voor jullie samengevat in een Q&A. Als je aanvullende vragen hebt of in het algemeen meer informatie zoekt over dit onderwerp, laat dan je contactgegevens hierboven achter en we zullen snel contact met je opnemen!

 • Hoe breng ik Ankoline aan?
  Ankoline kan door middel van spuiten, gieten, vacuumcoaten, kwasten en rollen worden aangebracht. Onze technische vertegenwoordigers kunnen na een bezoek aan de productieomgeving een geschikt applicatie-advies geven.
 • Welke kleuren zijn beschikbaar?
  Anker Stuy biedt een brede range aan transparante en dekkende kleuren. Stuur ons een email en wij sturen je een overzicht van de beschikbare kleuren.
 • Wat is de onderhoudsinterval van Ankoline?
  Op basis van snelverweringstesten in QUV-kasten kunnen we concluderen dat Ankoline tenminste 5 jaar, en afhankelijk van kleur en oriëntatie van de gevel, waarschijnlijk wel tot 10 jaar zijn brandvertragende eigenschappen zal behouden.
 • Hoe ziet het onderhoud eruit na 5-10 jaar?
  Ankoline FR is ook beschikbaar voor de onderhouds- en renovatie markt. Om de brandvertragende eigenschappen te behouden is het essentieel om onderhoud ook met Ankoline FR uit te voeren. Anker Stuy Coatings heeft een adviesprogramma waarin we een onderhoudscyclus aangeven voor verschillende situaties (zuiden/noorden gesitueerd) en kleur (donker of lichte kleuren).
 • Wat is het nadeel van hout impregneren met zouten?
  Alle impregneringen met zout zullen uiteindelijk uit het hout logen. Dit uitlogen betekent dat de zouten door de invloed van water naar buiten komen, naar de oppervlakte, en blijft weinig van over als je onderhevig doet aan water. Tevens drukken ze coatings of verven eraf die op het hout toegepast worden en gaat het bladderen. Met Ankoline heb je hier geen last van.
 • Wat is het nadeel van het gebruik van opschuimers?
  Het grote nadeel van coatings met opschuimers (die actief worden zodra het in aanraking komt met vuur) is dat je de verf dik moet aanzetten op het hout, tot wel 250 micron. Het filmvormende systeem wordt hierdoor duidelijk zichtbaar en vaak gaat het gepaard met een sinaasappel-effect, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout volledig verdwijnt. Met Ankoline kan een niet-filmvormende laag worden aangebracht, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout blijft.
 • Hoe werkt het upgraden van houtklasse E naar D?
  Ankoline FR-ED heeft bewezen de FIRE Growth RATE terug te kunnen brengen onder de 600, waardoor upgraden naar classificatie D mogelijk is.  Met een waarde van 600 of minder zit onder 80 % van de grenswaarde voor klasse D. Daarmee wordt het eenvoudiger om ook afwijkende constructiedetails binnen de klasse te laten vallen. De test is uitgevoerd  op 18 mm dik materiaal wat betekent dat 22mm dik haalbaar is op een constructie bestaande uit houten rabatwerk, isolatiemateriaal, latten, vezelcementplaat.

  Upgraden van houtklasse E naar D kan alleen worden toegepast bij bedrijven die bereid zijn een SBI test te doen met hun eigen constructie. Dit is noodzakelijk om juiste wetgeving te volgen en certificaten conform eigen materialen te laten voldoen. Anker Stuy Coatings kan daarbij wel de noodzakelijke ondersteuning bieden door het delen van kennis, testresultaten en informatie.