Unieke lichtgevende belijning op fietspad in Jubbega

De gemeente voert dit uit omdat er klachten van fietsers zijn over het ontbreken van verlichting langs het fietspad. Volgens wethouder Hans Broekhuizen is de proef, met mogelijk blijvend karakter, een uniek project voor Noord Nederland. “Heerenveen loopt voorop met de ontwikkeling van verlichting”. Het bedrijf Anker Stuy uit Terwispel heeft een verf ontwikkeld die overdag UV-licht opneemt en dat in donkere uren weer uitstraalt. Deze verf bestaat uit speciaal ontwikkelde lichtgevende kristallen en wordt vanaf 2014 op meerdere openbare plaatsen en wegen in Nederland toegepast.

De gemeente Heerenveen start volgende maand een proef met het aanbrengen van lichtgevende belijning op een deel van het fietspad langs de P.W. Janssenweg in Jubbega.

De gemeente voert dit uit omdat er klachten van fietsers zijn over het ontbreken van verlichting langs het fietspad. Volgens wethouder Hans Broekhuizen is de proef, met mogelijk blijvend karakter, een uniek project voor Noord Nederland. “Heerenveen loopt voorop met de ontwikkeling van verlichting”.

Het bedrijf Anker Stuy uit Terwispel heeft een verf ontwikkeld die overdag UV-licht opneemt en dat in donkere uren weer uitstraalt. Deze verf bestaat uit speciaal ontwikkelde lichtgevende kristallen en wordt vanaf 2014 op meerdere openbare plaatsen en wegen in Nederland toegepast.

In Jubbega wordt de belijning met deze lichtgevende verf op proef aangebracht in het midden van het fietspad, langs een deel van de P.W. Janssenweg. Het voordeel van deze belijning is duurzaam: er is geen energieverbruik, geen lichtvervuiling, geen verblinding, en geen aanleg- en onderhoudskosten van lichtmasten. Voor de fietsende weggebruiker zorgt een lichtgevende belijning voor een verbeterde zichtbaarheid van het verloop van het fietspad.

De gemeente Heerenveen is enkele jaren geleden al begonnen met het toepassen van een energiezuiniger lichtbeleid. In het buitengebied staan minder lantaarnpalen. Er wordt daar gebruik gemaakt van reflecterende palen (uit Frankrijk afkomstige ‘balises’) zodat weggebruikers kunnen zien waar zij moeten afslaan. De P.W. Janssenweg is in 2013 opnieuw aangelegd en de verlichting is volgens dit aangepaste beleid van de gemeente uitgevoerd. Dit betekent dat er langs een deel van deze weg geen verlichting meer aanwezig is.

De gemeente kijkt naar nieuwe, duurzamere alternatieven van openbare verlichting en houdt verschillende ontwikkelingen in eigen land en daarbuiten in de gaten. Zo kijkt de gemeente of nieuwe ontwikkelingen vanuit het Heerenveense initiatief ‘Light Challenge’ toepasbaar zijn.