Ruim twintig jaar werkt Adrie (61) in de detailhandel. Begonnen als versspecialist in een supermarkt, werkte hij zich langzaam op tot afdelingsmanager bij een horecagroothandel. Maar telkens dat stapje hoger op de ladder, zorgde ook voor meer druk en stress. Zeker tijdens reorganisaties. “Hoewel die in eerste instantie niet direct impact hadden op mijn baan, zag ik wel hoe collega’s daar aan onderdoor gingen. Dat begon ik mezelf steeds meer aan te trekken”, blikt Adrie terug.

Toen er in 2013 een nieuwe saneringsronde kwam en er een keuze moest worden gemaakt tussen Adrie en zijn directe collega, besloot hij in te gaan op een vertrekregeling. “Het maken van buitenverblijven zoals tuinhuisjes deed ik toen al als hobby.”

Tien jaar Apard

Sinds de oprichting van Apard in 2013 is het vervolgens snel gegaan. Inmiddels werkt het bedrijf uit Dordrecht vrijwel alleen nog voor klanten uit het hogere segment. Adrie ontzorgt zijn klanten met een volledig pakket: van eenvoudige overkappingen tot volledig ingerichte tuinhuizen. Wat hij niet zelf kan, zoals het aanleggen van zwembaden of het inbouwen houtkachels, besteedt hij uit aan connecties met wie hij al langer samenwerkt.

“We proberen altijd een totaalpakket te verkopen”, vertelt Adrie. “Het begint vaak met een aanvraag voor een overkapping of buitenverblijf en dat combineren we dan met een nieuwe tuin of zwembad. In het buitenverblijf kunnen we van alles plaatsen, van sauna’s tot houtkachels en van kantoren tot een ingebouwde bar. Voor onze klanten is dat totaalpakket heel belangrijk.”

“Ik heb wel klanten die zeggen: ‘Ik wil één ding en dat is de rekening betalen, voor de rest wil ik me nergens mee hoeven te bemoeien’. Uiteraard moet je dan wel goed weten wat ze willen”,  glimlacht Adrie, die samen met zijn twee medewerkers Levi en Brian inmiddels wel aardig kan inschatten waar mensen vaak naar op zoek zijn. “We kunnen vrijwel alles zelf maken, behalve het staalwerk. Al het houtwerk en het verven ervan doen we zelf.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een zoutwaterzwembad in de binnenstad van Dordrecht

Een sprekend voorbeeld van Adrie’s werk is het opleveren van een 11 meter diepe tuin in het centrum van Dordrecht. “Daar hebben we voor meer dan een ton (!) aan spullen in gepropt, inclusief een zoutwaterzwembad en een pompinstallatie.”

“Alles moest met een kraan over het huis getild worden”, herinnert Adrie zich nog goed. De tuin rondom het zwembad wordt betegeld met grote platen en aan het einde van de tuin een op maat gemaakt tuinhuis. Adrie: ”Alleen al de aanvraag voor een kraanvergunning bij de gemeente kost al 1200 euro, de kraan zelf voor één dag 3.000 euro.”

De straat moest uiteindelijk drie dagen afgesloten worden voor het project. “Eerst moest die tuin leeg; alles over het huis heen. Er moest een zwembad in komen en alles moet echt in één keer passen. Wat gebeurde? De graafmachine zakte helemaal de grond in. Bleek er nog een oude kelder onder te zitten, waar de eigenaren ook niet vanaf wisten. Dus toen moest die kraan er weer uitgehaald worden. Dat zorgde bij mij natuurlijk wel voor wat extra spanning”, glimlacht Adrie. “Het was een flink regelwerk, maar het is uiteindelijk allemaal goed gegaan.”

De ‘Groningse’ trappenlak

Als Adrie als enkele jaren geleden eens de vraag krijgt om een trap opnieuw te lakken, besluit hij de maker van de trap op te bellen. “Die zei dat de lak bij Anker Stuy vandaan kwam, dus toen ben ik online gaan zoeken en kwam ik via via bij Claasen Coatings terecht. Toen heb ik een keer wat besteld en kwam ik in gesprek met Erik Rietkerken, die daar toevallig toen net was komen te werken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Het eerste contact was direct leuk”, vervolgt Adrie. “De Ankolux is een goed product, maar ik waardeer vooral het advies eromheen. Ik ben geen expert en ook geen schilder. Als ik iets nodig heb, dan weet ik dat Erik het regelt. En we zijn gewoon hartstikke tevreden over de producten van Anker Stuy.” Daarbij hielp – wellicht onbewust – ook de foto van het label op het verfblik mee.

“Ik heb een tijd in Groningen gewoond en daar heb je bij Reitdiephaven allemaal gekleurde huizen. Die staan ook op het blik! Ik dacht: als het voor dat soort projecten gebruikt wordt, dan zal het wel goed zijn! Zo ging het bij mij een beetje.“ De Ankolux Aqua Woodcoat DE is nog steeds zijn meest gebruikte lak, ook omdat je het zowel kunt rollen als verspuiten.

“Wat ik hiervoor gebruikte was niet slecht, maar dit is tien keer beter.”

“Twee lagen en het dekt als een malle. Hij blijft lang mooi, die Woodcoat. Ik ben er heel blij mee! Wat ik hiervoor gebruikte was niet slecht, maar dit is tien keer beter”, lacht Adrie. Accountmanager Erik Rietkerken van Claasen Coatings vult hem aan: “Wat wij ook fijn vinden, is dat het een product is waar je niet veel over hoeft uit te leggen. Er zijn ook genoeg andere fantastische producten, maar dan moet je exact weten wat je doet.”

Erik heeft regelmatig contact met Anker Stuy Coatings, bijvoorbeeld voor kleine aanpassingen in beitskleuren. “Ze zijn daarin heel laagdrempelig. Anker Stuy is groot genoeg om de beste te zijn in Nederland met heel veel producten – en gelukkig ook klein genoeg om bij wijze van spreken dinsdagmiddag met een kleurenwaaier naast je te zitten in het kleurenlab. Dat vind ik heel fijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kleurstelling blijft vaak gelijk, details veranderen

Als het om kleuren gaat, komt Apard vaak bij de donkere tinten uit. “We werken het meeste met zwart of wat daarbij in de buurt komt, zoals RAL 9004 en 9005. Bij de afwerking binnen zie je veel lichte tinten: grijstinten, net-niet wittinten, daar wordt bij mij heel veel gebruik van gemaakt. Als je het over warme kleurtinten hebt is het vaak een warme houtsoort met een blanke lak erover.”

Bij de meeste klanten merkt Adrie al snel welke kant ze op willen. “Het hele beeld hebben ze dan niet, daar kan ik veel sturing aan geven. De kleurstelling blijft vaak wel, de details worden vaak anders.” Erik: ”Er verandert altijd wel wat in trendkleuren. In meubel- en interieurbouw zie je bijvoorbeeld dat Farrow-metalen zoals koper en brons een periode heel populair is.”

“Matzwart was ook een tijd niet aan te slepen. Nu gaat het weer een beetje meer richting pastelkleuren en het Farrow & Ball-palet. In meubel- en interieur zit meer verloop qua trends dan bij buitenverblijven.”

“Eigenlijk álles kan!”

Uiteindelijk maakt het niet uit wat de klanten van Apard willen, Adrie en zijn collega’s gaan er mee aan de slag. “Van een mooie veranda aan huis tot en met een groot bijgebouw met een kantoor, atelier, badkamer en keuken erin. We gebruiken daarvoor luxere materialen en niks is standaard. Alles is maatwerk. Eigenlijk álles kan.”

Gebruikte producten:

(Tekst door Marcel Koppers, foto’s door Apard en Erik Rietkerken)