De meest voorkomende verfspuitsystemen zijn Airless en Airmix. Airless is zoals de naam al aangeeft een spuitpistool zonder lucht, dat wil zeggen dat de verneveling van de verf alleen door de verfdruk en de Airless spuitnozzle komt. Airmix daarentegen combineert de Airless spuitnozzle met een lucht ondersteunende techniek door middel van een luchtkap.

Over het algemeen heeft Airmix veel voordelen, zoals: een verhoogd spuitrendement, de verf stuitert minder terug vanaf het oppervlak en geeft minder nevel in de lucht. Echter is Airmix ook duurder en moet je het systeem in tegenstelling tot Airless ook vaker reinigen. Airless werkt prima voor een primer, waar Airmix een fijnere finish geeft voor aflak.

Onderhoudstips

Welk systeem je ook gebruikt, het is qua onderhoud cruciaal om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Het regelmatig reinigen van je spuitapparatuur voorkomt werkvertraging en zorgt voor lagere onderhoudskosten.

  • Spoel met handwarm water de pompen, filters, het pistool en de nozzle (spuitkop). Laat het water inwerken op de verf en spoel na 15 minuten na.
  • Gebruik bij zwaardere vervuiling de pompreiniger van Anker Stuy, deze werkt goed en zorgt dat je pomp intern in nieuwstaat blijft.
  • Controleer de nozzle door tegen het licht erdoorheen te kijken of deze open en schoon is na het reinigen. Mocht deze verstopt zijn gebruik een nozzleprikker (deze beschadigt de nozzle niet).
  • Goed om te onthouden: een spuitpistool of nozzle mag je alleen schoonmaken met alles wat je zelf onder de douche zou kunnen gebruiken! Gebruik dus bijvoorbeeld nooit een messing- of staalborstel, een schroevendraaier of plamuurmes, maar een (industriële) kunststof borstel, poetsdoek, een kwast.

Graco

In Nederland is Paint-it! uit Ede leverancier van Graco-spuitsystemen, waarmee Anker Stuy ook werkt. Graco is sinds de oprichting in 1926 uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van Fluid Handling Products voor lakken, lijmen en kitten. Dagelijks werken er binnen Graco ongeveer 250 engineers om te innoveren op het gebied van spuitsystemen.

Als het gaat om de dimensies van Graco gebruiken zij altijd een ¼” slangaansluiting. Voor de airless-pistolen een 7/8″ (+/-21 mm) schroefdraad voor de nozzlehouder. Eenvoudig en al tientallen jaren hetzelfde. De concurrenten hebben vaak andere schroefdraad maten maar hier zijn verlopen voor.

Eerste keer?

Heb je nog geen ervaring met verspuitsystemen maar lijkt het je wel wat? Laat je vooraf goed informeren. Paint-it! geeft alvast een aantal tips:

  • Gebruik geen verf die je onbekend is.
  • Doe van tevoren een test en lees de technische informatie.
  • Maak het spuitsysteem niet te laat klaar voor de volgende klus, doe dit twee tot drie dagen voor de klus.
  • Gebruik geen verfsoorten die op elkaar reageren.

Innovatie binnen spuitsystemen

In de toekomst zullen alle lucht gedreven Airless systemen worden vervangen door elektrische machines. Deze machines zijn verbonden door middel van een app op je telefoon. Binnen de houtindustrie stapt men over op geautomatiseerde productielijnen. Daarnaast ligt de focus op het verwerken van 2- of 3-componenten, snellere droogtijden en langere levensduur.

Als het gaat om de echte vakschilder is een hele serie aan spuitapparatuur niet meer nodig. De nieuwe generatie elektrisch gedreven Airmix-pompen zijn geschikt voor muurverf, primer en aflak. Een vakschilder hoeft dus tegenwoordig een kleinere investering te doen voor hetzelfde resultaat.