Aplex Aqua bleek voor WN Kozijnen & Prefab Wanden een technisch succes. Commercieel technisch adviseur Arjan van Lochem van Anker Stuy Coatings zegt: “Het laat zich bij WN Kozijnen & Prefab Wanden prettig verwerken in de opgestelde elektrostatische spuitautomaat. De biobased verf droogt iets minder snel, waardoor zonder aanpassing van de luchtvochtigheid de nevel minder snel ophoopt dan bij het sneller drogende acrylaat. Aan de andere kant moet de iets langere droogtijd wel in je productieproces passen. En dat is bij WN Kozijnen & Prefab Wanden het geval.”

Gecombineerd met een terugwinsysteem laat biobased zich ook goed terugwinnen, waardoor er minder afval optreedt. Nederlof: “Op afvalgebied zitten we dicht bij de 0.” Het beste rendement wordt overigens gehaald als de timmerfabriek biobased óf watergedragen lak gebruikt en het liefst niet teveel door elkaar. Het scheelt veel doorspoelen als in het spuitproces van biobased naar acrylaatdispersie verf wordt overgegaan. Een additionele pomp kan dit overigens deels ondervangen, maar het blijft enigszins omslachtig.

Van Lochem: “Als grond-en-voorlaksysteem wordt het Aplex Aqua-systeem door de schilder als prettig ervaren. Het is niet thermoplastisch, waardoor het niet zo snel aankoekt aan het schuurpapier. Daardoor wordt het eindresultaat strakker.”

Anker Stuy Coatings heeft biobased verf inmiddels al zo’n 35 jaar in het assortiment. Behalve voor kozijnen is het ook voor gevelbekleding en deuren beschikbaar. Het Aplex Aqua-systeem bestaat uit een basisverf (grondverf), systeemcoat (voorlak) en topcoat.

Lees het volledige verhaal in de de nieuwste Timmerfabrikant-uitgave van november 2023.