In de jaren negentig is er een grote ommezwaai geweest in de timmerindustrie en werden oplosmiddelhoudende (zoals terpentine) verven ingeruild voor watergedragen varianten. De biobased Aplex Aqua-productlijn van Anker Stuy is hier een voorbeeld van. “In tegenstelling tot polymeeracrylaatverf, heeft de verflijn Aplex Aqua plantaardige oliën als basis voor het bindmiddel samen met grotendeels herwinbare materialen”, vertelt  commercieel directeur Emile Stuy.

“We zijn anderhalf jaar geleden met de huidige stand van de techniek verder gaan kijken of we het gehalte herwinbaar zouden kunnen laten stijgen. En dat is gelukt.” Volgens rekenmethode NEN-EN 16640 zitten de Aplex Aqua-producten nu op 55 tot 60 procent biobased grondstoffen. Stuy merkt daarbij bovendien op dat negentig procent van de grondstoffen van het product uit West-Europa komt: “Dus minimalisering van de transportbewegingen voor een groot deel van het eindproduct.”

Lees het volledige artikel met Anker Stuy Verven en kozijn- en hsb-producent Westerveld & Nederlof in de april-editie van Timmerfabrikant.