Het is 1995 als Alan voor het eerst voet zet op Nederlandse grond . “Ik kwam hier terecht via de universiteit waar ik toen zat voor kwekerij en hovenierswerk. Ik heb hier verderop een jaartje stage gelopen en toen moest ik weer terug om mijn school af te maken. Maar daarna ben ik bij de buren gaan werken, ook omdat ik mijn vrouw Kirsten daar al zag rondlopen”, lacht Alan. “Niet lang daarna hadden we verkering en ben ik blijven hangen.”
Na ruim twintig jaar als hovenier te hebben gewerkt, waarvan tien jaar zelfstandig, besloot Alan in 2019 samen met zijn vrouw Kirsten het roer om te gooien en ook houten meubels, overkappingen en andere houten accessoires te gaan maken. “Ik heb altijd voornamelijk interesse in het houtwerk gehad. Het begon als een hobby naast mijn hovenierswerk en is een beetje uit de hand gelopen”, glimlacht Alan. “Het is nu ons hoofdinkomen geworden.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Van lokale boom naar een op maat gemaakte eettafel
Het leuke en unieke aan Banfield Woodworks is dat veel gemaakt wordt van bomen uit de regio. Zo is het mogelijk dat een houten tafel van begin tot eind op één vierkante kilometer is geproduceerd – en dat volledig op maat én naar eigen smaak. Kirsten: “Zo’n tachtig procent van onze klanten heeft iets op Instagram of Pinterest gezien en vragen dan aan ons of wij dat kunnen maken, want er staat dan vaak niet een winkel bij waar je dat dan kunt kopen.”
“Wij kunnen het daarnaast helemaal op maat maken, met de juiste kleur verf of lak”, vervolgt Kirsten. Daarbij zijn de adviezen van Erik Rietkerken (adviseur industrie) van Claasen Coatings van grote waarde. Kirsten: “We gebruiken voornamelijk Hardwax Ease, in kleur en blank, en Woodstain voor buiten. Dat zijn voor ons de belangrijkste producten, want die gebruiken we het meest. Maar ook Aplexol, voor onder de hardwax.” Met name bij het gebruik van dekkende kleuren is het essentieel om de juiste lakken te gebruiken. Eén krasje en je ziet direct de houten ondergrond.
Erik adviseert Banfield Woodworks bij zwart om één laag beits te gebruiken, daarna af te werken met een zwarte hardwax en tot slot een blanke laag aan te brengen: “Als je dat systeem goed beheerst, geeft dat het beste resultaat. Het geeft een matte uitstraling heeft en heeft een diep indringend vermogen. Dan wordt het ook écht zwart en haal je die ‘vlammen’ in het hout ook echt naar voren.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Van barbladen tot badkamermeubels
Inmiddels hebben de Banfield’s zelf al flink wat kennis en ervaring opgedaan met verven en coaten. “Recent hebben we voor een restaurant in Boskoop een aantal tafels en barbladen mogen maken. Hun concept is om veel lokale producten te gebruiken en niet alleen qua eten, maar ook de aankleding”, vertelt Kirsten. “Ze hebben alles lokaal gedaan en zelfs de bomen kwamen uit Waddinxveen, dus dat is superleuk. De kleuren hebben we met Claasen georganiseerd, want ze hadden een hele specifieke vraag en eigen smaak.”
Alan vult aan: “Voor hun was hygiëne ook een heel belangrijk onderdeel, want je moet de tafels goed kunnen afnemen en geen kieren hebben waar eten tussen valt. Het moet een natuurlijke vulling zijn.” Banfield gebruikt daarvoor de vulpistolen en vullingen van Houtfix (ook via Claasen Coatings) en daarna de hardwax van Anker Stuy. Kirsten: “We doen dan gewoon twee, drie lagen en dan heb je ook wel een goede afwerking. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je het gewoon kan afnemen met een doek, want anders blijft het vies. We hebben er laatst zelfs een eiken badkamerwasbak mee gedaan, dat was prima!”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Frans recht-toe-recht-aan of Nederlandse charme?
Werken met hout heeft zeker zijn charme maar het blijft een natuurlijk product, dat ook na oplevering kan gaan ‘werken’. Maar Banfield zorgt altijd voor een oplossing. Kirsten: “Dat is ook de service die je levert.” Alan: “Dan wordt het hier uit elkaar gehaald, weer rechtgemaakt en is-ie weer als nieuw. Dat doen we niet veel, maar dat gebeurt weleens. En zeker met het hout dat hier uit de buurt komt.”
Alan snijdt daarmee een belangrijk onderdeel van zijn ambacht aan. “Neem bijvoorbeeld een Franse eik, die groeien meestal in het midden van bos, recht omhoog naar het licht. In onze omgeving zijn het vaak bosrandbomen of solitaire bomen die meegroeien met de stand van de zon, elke dag opnieuw. Als je die in planken hebt gezaagd en gaat drogen, krijg je diezelfde draai erin. Dus je verliest best wel veel materiaal om het weer recht te krijgen.”
“Lokaal hout kost wat meer tijd om te bewerken maar heeft ook meer charme”, vult Kirsten glimlachend aan. “Het is maar net wat de klant wil.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
De grens over
Hoewel de meeste klanten uit de directe omgeving van Boskoop (o.a. Den Haag, Rotterdam en Alphen aan de Rijn) komen, heeft Banfield ook al klanten gehad uit België en Frankrijk. Maar bovenal wil Banfield Woodworks producten zo lokaal mogelijk blijven maken en leveren. Kirsten: “We vinden het leuk om iets te maken van wat iemand anders zou weggooien. Daar kun je vaak nog hele gave dingen van maken.”
Alan: “Heel veel mensen komen daar alleen al voor, dat je zoiets doet. Dan zie je natuurlijk al die stukjes die over zijn, daar wordt dan ook wel weer iets van gemaakt. Al is het een spiegelframe of een decoratiestuk, mensen waarderen dat.”