“Met dit certificaat (hier te bekijken) heeft Anker Stuy nu de industriële houtverf met het hoogste aandeel biobased in handen. Er is wel verf met een hoger aandeel – denk aan lijnolie – op de markt maar die droogt te traag om in een productiebedrijf toe te passen”, vertelt De Meijer, die daarbij direct wel wil vermelden dat het hier niet om een nieuwe techniek gaat. “Anker Stuy maakt al meer dan 30 jaar coatings voor de timmerindustrie op basis van alkydemulsie.”
“Daar is destijds voor gekozen vanwege de lage wateropname en de goede hechting. Die eigenschappen zijn nog steeds belangrijk maar inmiddels zitten coatings op basis van acrylaat op dat punt op hetzelfde niveau. Alkydemulsie wordt, net als iedere alkydhars, gemaakt uit een mengsel van grondstoffen uit aardolie en plantaardige olie van bijvoorbeeld soja, zonnebloemen of lijnzaad. Daarmee bestaat ongeveer de helft van het bindmiddel uit materiaal uit hernieuwbare bronnen en zo draagt Aplex Aqua bij aan een lagere CO2-uitstoot en een minder snelle opwarming van de aarde.”
Het KOMO-certificaat ‘Hernieuwbaar’ is nieuw, maar de techniek achter Aplex Aqua dus niet. De Meijer: “De basis van een alkydemulsie is bekend terrein voor Anker Stuy en daarmee kunnen we zekerheid geven over de levensduur van de coating. Want een biobased verf is leuk, maar als je iedere 3 of 4 jaar moet overschilderen verdwijnt de winst voor het milieu snel. Met de huidige details en verbindingen en de juiste houtsoorten zijn onderhoudstermijnen van 10 tot 15 jaar voor kozijnen prima te halen. Daarna is het een kwestie van 1x schilderen en gaat de termijn zich weer herhalen.”
Lange levensduur en lage milieubelasting
Los van de levensduur is het voor het milieu natuurlijk ook van belang dat het milieu zo min mogelijk belast wordt bij het produceren van de verf. “Dat zijn de twee pijlers voor als je echt duurzaam wilt zijn. Eén is een lage belasting van het milieu bij het maken van de verf en twee is een lange levensduur van de verf”, vervolgt De Meijer. De meeste verf die Anker Stuy Coatings voor de timmerindustrie produceert hebben een KOMO-certificering. De Meijer: “Die certificaten gaan over levensduur en bescherming van het hout, die onafhankelijk wordt gecontroleerd.”
Sinds kort kan daar aanvullend een claim over biobased gehalte aan worden toegevoegd. “Eenmalig hebben we met de C14 methode bij de Universiteit Groningen het biobased gehalte per product laten bepalen. Daarna controleert SKH jaarlijks of onze producten nog zijn gewijzigd en nog voldoen. Dit is onafhankelijke controle, zonder ruimte voor greenwashing.”
Samengevat: de biobased Aplex Aqua-coatings van Anker Stuy zijn gemaakt met een bekende techniek maar bevat nu een onafhankelijk bewezen eigenschap: de duurzaamste industrieverf voor op hout.