Steeds meer houtsoorten kunnen na de juiste voorbewerking gebruikt worden zonder coatings, maar vaak blijft afwerking met een coating toch de meest duurzame oplossing.
“Elke houtsoort neemt vocht op. Hoe zachter het hout, hoe meer het door vocht opzwelt en hoe meer het krimpt onder invloed van warmte”, steekt De Meijer van wal in het vakblad. “Verven hebben een zekere flexibiliteit, ze kunnen wel wat beweging opvangen. Maar niet te veel en niet te lang. Dan krijg je scheurvorming in de verflaag waardoor vocht het hout kan binnendringen en uiteindelijk bladderen kan optreden.”
De afgelopen jaren worden er steeds meer (gemodificeerde) houtsoorten ontwikkeld die ook zachthout de eigenschappen geven van hardhout. Bij Accoya (zie voorbeeld hieronder van gemeentehuis Venlo) wordt het zachthout onder meer door reactie met azijnzuur zodanig verbeterd dat het nauwelijks meer krimpt of zwelt. De Meijer: “Hout wordt daar heel inert van, het beweegt nauwelijks meer. Dat is overwegend ideaal voor een verfsysteem. Wij als verffabrikant kunnen er veel langere garanties op geven.”
(Artikel gaat verder onder de foto)
Met behulp van de Garantiemodule kan Anker Stuy garanties afgeven van een tot wel twaalf jaar onderhoudsvrije periode. “Maar om die termijn te halen: daar zitten best wat mitsen aan”, verduidelijkt De Meijer. “Op zachter hout kun je bijvoorbeeld beter lichte kleuren toepassen. En veel hangt af van de detaillering: de verf op een kozijn dat in het gevelvlak ligt en goed afgeronde hoeken heeft kan het lang volhouden.”
“De onderhoudsvrije periode is een indicatie van de tijd waarna een schilderbeurt van één laag de levensduur verder verlengt. Het ziet er dan weer helemaal fris uit. Je kunt er voor kiezen de verflaag verder te laten degraderen. Dat kan jaren goed gaan zonder dat er iets wezenlijks beschadigt aan het hout.” Vermits indringend en ophopend vocht maar wordt vermeden. “Dat geldt voor de thermisch of chemisch behandelde houtsoorten gek genoeg nog meer dan voor onbehandelde houtsoorten.”
“Juist doordat de houtcellen inert zijn, stroomt vocht er vrij gemakkelijk doorheen. Bij Accoya is dat nog eens zo sterk. De basis hiervan is namelijk radiata pine en deze houtsoort heeft cellen die heel makkelijk vocht doorlaten. Daarom moet je kopse kanten van hout van dit van dit materiaal, de uitstekende delen van een kozijn en ook de neuslatten, altijd in een heel lobbige grondverf, een sealer, zetten.”
De Meijer werkt sinds 2020 voor Anker Stuy Coatings. Voorheen werkte hij voor bedrijven als Drywood en Teknos en was hij jarenlang actief actief voor houtonderzoeksbureau SHR.
Lees het volledige interview in de Houtwereld-editie van maart 2023.
Vragen?
Heb je specifieke vragen over het bovenstaande artikel? Bel of mail ons gerust of laat dan je gegevens hieronder achter, dan nemen we snel contact met je op!