Hout is opgebouwd uit vezels. Het is van belang dat deze vezels niet door de verffilm heen gaan komen. Dan kan er een lek ontstaan in de verflaag. Met schuren zorg je ervoor dat de poriën van het hout open gaan staan, het oppervlak wordt vergoot en de houtvezels worden verwijderd. Hierdoor kan de verf goed in het hout trekken en kan er een betere kwaliteitsafwerking ontstaan. Dit is bij veel houtsoorten van belang, bijvoorbeeld bij eikenhout.

De impact van de kras
Schuren kan op verschillende manieren, mechanisch en handmatig. Mechanisch schuren zorgt voor een consistenter geheel op grotere oppervlakken. Alles hangt samen met de impact van de kras. Het schuurproduct maakt de schuurdiepte, daarom is het van belang om goed te kijken met welk materiaal je te werk gaat.

Per schuurpapiersoort kan het effect anders zijn. Als je verandert van soort of merk, let dan altijd goed op of je nog het gewenste resultaat behaald. Vaak wordt er alleen gekeken naar het soort schuurpapier, maar ook de zool van het schuurapparaat heeft impact op de diepte van de kras. Hoe harder de zool, hoe dieper de kras. Bekijk goed wat je doel is en pas hier de zool en het schuurpapier op aan. Op de pagina met werkschema’s staan bij de meeste meubel- en interieurproducten specifiek genoemd welke korrelgrootte aanbevolen wordt.

Schuurbaarheid verfsysteem
Niet elk verfsysteem laat zich even makkelijk schuren. Duurzame verfsystemen, zoals lakken, bevatten meer bindmiddel en zijn lastiger te schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier wat minder snel volloopt en maak gebruik van een goede stofafzuiging.

Grondverven zijn daarentegen eenvoudig te schuren. Ze vullen de ondergrond en maken een hechtbrug. De hechting tussen twee verflagen wordt een chemische hechting genoemd. In een bepaald tijdsbestek na het aanbrengen van de eerste verflaag is deze hechting nog actief en hoeft deze verflaag niet geschuurd te worden voordat het aanbrengen van de tweede laag.

Polijsten
Polijsten is het proces waardoor een oppervlak glad en glanzend wordt gemaakt, waardoor het een sterk spiegelend effect verkrijgt. Polijsten is geen standaard werk, het is echt vakmanschap. Hoe beter een object gespoten is, hoe minder polijstwerk het vergt. Denk bijvoorbeeld aan de mooie hoogglanzende piano’s. Goed schuren kan een tijdrovende klus zijn, maar als het goed wordt aangepakt behaal je fantastische resultaten!

Door Leon Volk, eigenaar Oxid Coatings