Zo kan bij zomers weer de temperaturen op donkere oppervlakken aan de zuidzijde van een gebouw oplopen tot wel 90 graden Celsius. Dit heeft invloed op het houten element en op het krimp- en zwelgedrag, maar ook op de verffilm die het zwaarder te verduren krijgt dan dit het geval zou zijn bij lichtere kleuren. Hierdoor is sneller en vaker onderhoud nodig.

Goed advies kan dus bijdragen aan de levensduurverwachting. Naast de kleurkeuze is de ondergrond is ook bepalend voor de verffilm. Er zijn tegenwoordig thermisch of chemisch gemodificeerde houtsoorten op de markt die niet meer krimpen of zwellen en dus niet bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Accoya (zie onderstaande foto). Doordat dit hout zeer stabiel is zal dit ook minder impact hebben op de elasticiteit van een verffilm waardoor donkere kleuren ook beter toepasbaar zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Een ander fenomeen wat je wil voorkomen is verpoedering of degradatie van je kleur. Bij een lichtgroene of rode kleur kan dit sneller voorkomen omdat uv-licht resulteert in het afbreken van een kleurpigment.

Anker Stuy speelt hierop in door zelf kleurpasta’s te maken met pigmenten die vergelijkbaar zijn aan de kwaliteit in de auto-industrie. Veel andere verffabrieken zullen pigmenten toepassen die in kwaliteit-prijs beter liggen, maar Anker Stuy kiest voor een route waarin glans en zuiverheid van de kleur bovenaan staan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook van grote invloed is de kwaliteit van de UV-absorber of ook wel UV-beschermer genoemd. Eenvoudig uitgelegd breekt deze het UV-licht af waardoor de verffilm beter beschermd blijft. Anker Stuy kiest ervoor om een enorm kostbare maar ook kwalitatief goede uv-absorber toe te passen in zijn verven.

We zitten nu in een trend dat donkere kleuren op buitengevels in trek zijn. Wij verwachten voor 2023 dat dit ook nog even zo blijft. Om goed inzicht te geven in de levensduurverwachting in combinatie met de kleurkeuze heeft Anker Stuy een online tool ontwikkeld die doorlopen kan worden en indicatie geeft wat u van een Anker Stuy systeem mag verwachten. Klik hier om de test te doen.

Meer informatie

Wil je specifieker advies over de invloed van kleuren op het onderhoud? Neem dan contact met ons op of laat hieronder een bericht achter.

Aanvraag voor Anker Stuy Magazine (archief)