Mari de Meijer

Mari de Meijer, technisch manager bij Anker Stuy, legt uit dat een dikke coating het beste is voor kozijnen, vensters en deuren omdat die zeer waterwerend is. “Bij gevelbekleding lukt het niet om al het water dat via kopse kanten of naden binnenkomt tegen te houden. Daarom is in deze toepassing een dunnere, ademende laag beter.”

“Een coating op gevelbekleding zorgt er ook voor dat opname en afgifte van vocht worden gereguleerd, waardoor het hout minder gevoelig is voor scheurvorming.”

Ankolux Base Stain is daar als weerbestendige en watertoevoer remmende conserveerbeits voor niet-dimensiestabiel hout uitermate geschikt voor. Het penetreert bovendien goed in het hout, hecht zeer goed en heeft een hoge weerstand tegen UV-licht. Omdat het geen film vormt kan het product niet afbladderen en is het daarmee eenvoudig te onderhouden.

Ankolux Base Stain is volgens De Meijer een doorontwikkeling van producten uit de timmerindustrie. die meer laagvorming geven. “Dit product geeft goede bescherming zonder dat het laagvormend is. Het bestaat voor meer dan de helft uit biobased componenten en dat past goed binnen de doelstelling om met circulaire en biobased grondstoffen te werken en is dus een aanvullend voordeel op de lage onderhoudsfrequentie. Alternatieven zijn vaak gebaseerd op niet hernieuwbare acrylaten of pure oliën.”

Lange levensduur

Dit product past goed in de trend van bouwen met hout, dat te prefereren is als het gaat om de opslag van CO2 en een mindere milieubelasting. Bovendien is het veel lichter dan beton en staal. “Toch zie je vaak dat hout wordt gebruikt aan de binnenkant van een constructie, wat op zich prima is, maar dat aan de buitenkant dan nog traditionelere materialen worden gebruikt, zoals baksteenstrips of andere beplating. Je zou in veel gevallen ook kunnen kiezen voor een houten gevelbekleding, afgewerkt met Base Stain.”

“Uitgaande van een gevelbekleding uit gemodificeerd hout die op de juiste manier is gemonteerd, gaat zo’n gevel veertig tot zestig jaar mee. Bij een dekkende afwerking is een keer in de tien jaar schilderen meestal voldoende, bij een transparante afwerking moet dat vaker – gemiddeld eens per vijf jaar – doordat de bescherming tegen UV-licht minder is. Nog een optie is het hout met een voorvergrijzende kleur af te werken en het daarna te laten verweren. Dan krijg je een gelijkmatige grijze kleur die langzaam kan verweren en verder geen onderhoud vraagt”, aldus De Meijer.

Industriële applicatie

Anker Stuy is het vernieuwde product nu aan het uitrollen en het wordt bij een aantal klanten al toegepast. “Dat verloopt prima. Het product is goed te verwerken met diverse industriële technieken, zowel spuiten, vacuüm-coaten als met lakgieten. Het functioneert goed op diverse houtsoorten en is ook geschikt voor geforceerde droging voor een snelle doorlooptijd. Met dit product kan de houthandel gevelbekleding aanbieden met een biobased afwerking met lage onderhoudskosten in een groot aantal kleuren.”

Bron: Houtwereld editie nr.10