Of hij het nu wil of niet, Joël Nap wordt onder schilders in de Lage Landen altijd herkend. En zelf weet hij dondersgoed waarom. Na het opzetten van een mondmasker bij de verfspuittraining die hij geeft: “Shit, nu gaat mijn baard in de war.” Het is zijn handelsmerk. Gekscherend: “Als ik een bank overval, is het eerste wat ik doe die baard eraf scheren.”
Druk is het niet op zijn oefensessie bij groothandel Habeco in Apeldoorn. Maar de motivatie is er niet minder om bij de vijf aanwezige schilders. Zij willen heus iets leren over de Duracare Spray-spuitlakken van Anker Stuy, maar vooral de spraytechniek beter onder de knie krijgen. Want spuiten met de achterkant van een stofzuiger, zoals de vader van deelnemer Erwin de Haan ooit deed, dat kan natuurlijk niet anno 2023. Nap, niet verlegen om een lekkere oneliner, zegt het als volgt: “Een vakschilder die gaat spuiten, is een professionele vakschilder.”
In het theoretische gedeelte, waarmee de sessie begint, klinkt het meteen alarmistisch. “Als je rechtstreeks op je hand spuit, heb je een half uur tot drie kwartier om in het ziekenhuis te komen. Wacht je te lang, dan krijgt je hand een RAL-kleur, of erger nog, hij valt eraf of er komt een gat in.” Overdrijving als stijlmiddel. De boodschap: “Wees voorzichtig. In Nederland kun je makkelijk spuitapparatuur aanschaffen zonder enige uitleg. Laat je goed adviseren over zaken als schoonmaken en veiligheid.”
Tijdens het roken van een sigaret, in de korte pauze voor het praktijkdeel, vertelt Nap dat hij al sinds 1992 spuit. “Eerst in de automotive, toen heb ik staalconstructies gedaan en de laatste 12,5 jaar zit ik in het vastgoedonderhoud.” Herfst & Helder was jarenlang zijn werkgever. “Veel in het monumentale werk.” Maar Nap miste zijn geliefde applicatie-materiaal. “En Anker Stuy zocht iemand om mensen enthousiast te maken voor hun spraylakken, ze te helpen op een klus. Nou, dat doe ik graag. Presentaties geven vind ik fantastisch.”
‘Ik ga met je mee, al is het zondagochtend’
Dat blijkt wederom tijdens de praktische training van de Duracare Spray. Met zijn doktersjas aan introduceert hij de QuickShot, het nieuwste draagbare airless-spuitapparaat van Graco. “Wordt gigantisch veel verkocht.” Ook Nap is fan. “Een simpel apparaat, je kunt “m makkelijk meenemen de steiger op. Er is ook een systeem om hem aan je broek te hangen, dan houd je beide handen vrij. Even een primertje pakken. Is iemand hier geneigd het afzuigfilter aan te zetten?” Die is er in de persoon van Martijn Hoogakker, verkoopadviseur van Habeco.
Een vliegensvlugge demonstratie met een plankje volgt. “Dit is maar één dun laagje primer!”, roept Nap uit. “Probeer dat maar eens met een roller. Dan moet je er nog een keer overheen. Dat krijg je niet spits.” Bovendien spaart spuiten, voor wie het goed uitvoert, tijd uit. “Als je nagaat dat een schilder voor 250 tot 300 vierkante meter zes à 6,5 uur nodig heeft met de roller. Bij hetzelfde oppervlak ben je twee uur aan het afplakken, maar wel in één, maximaal anderhalf uur klaar met spuiten. In de uren die je uitspaart kun je met je vriendin naar de stad gaan en je geld uitgeven, maar je kunt ook een nieuwe klus opstarten.”
“Wil iemand voelen hoe die (de QuickShot, red.) spuit?”, vraagt Nap. “Je hoeft je nergens voor te schamen. Zelfs ik maak fouten.” Gábor Siskovics werpt zich op. Het resultaat krijgt uitdrukkelijke goedkeuring van de grootmeester met Dostojevski-baard. “Kijk dan hoe mooi”, jubelt Nap. “Ik zei het toch: iedereen kan het, niet alleen ik. Gebruik de juiste machine, de juiste druk en de juiste spuittip: dat is zo belangrijk.”
‘Shit, nu gaat mijn baard in de war’
Tijd voor het grotere werk: een deur. Nap doet het voor. Het witte oppervlak is razendsnel dekkend zwart. “Hebben jullie erop gelet hoe continu en constant ik op dezelfde afstand tot het object zit?” Een facet dat inderdaad essentieel is in de uitvoering. Wie nog vragen heeft, kan Nap altijd bellen, zo maakt hij meermaals duidelijk. “Ik ga met je mee een project op, al is het zaterdagmiddag of zondagochtend. Het maakt me niet uit.”
Siskovics beoordeelt de training als “top en tof”. Hij had er een extra taak bij als tolk voor een Hongaarse vriend die mee was. En deelnemer Edwin Nuesink: “Heel interessant, goed uitgelegd allemaal. Joël was niet te langdradig, hij is zeker van zijn zaak. Leuke kerel.” Het gezelschap praat na aan de koffietafel van de groothandel. Voor wie het nog niet begrepen heeft, wrijft de onvermoeibare Nap het er nog één keer in: “Kom je er niet uit? Zoek even contact en we stappen samen een klus op. No problemo.”
Om zijn betoog met een komische verhaspeling af te sluiten: “Goed geleerd is beter dan voorkomen.”
Bron: SchildersVakkrant