Ook de houtverwerkende industrie is al jaren bezig om zichzelf en haar producten te verduurzamen. Anker Stuy heeft één van de grootste productgroepen (Aplex Aqua) opgebouwd rond een watergedragen alkydemulsie van plantaardige olie met een hoog afbreekbaar koolstofgehalte. “Het grappige is dat we het product al ruim 20 jaar verkopen, maar nu staat het door het duurzame karakter volop in de belangstelling”, zegt Stuy.

Anker Stuy was één van de eerste verffabrikanten in Nederland met watergedragen alkydemulsies. Stuy: “We kunnen nog verder verduurzamen door nog meer formuleringen om te zetten in groene alternatieven. Maar een vervanger voor titaandioxide is er bijvoorbeeld nog niet. Hiervoor zijn we echt afhankelijk van onze ketenpartners. Ook kijken we naar acrylaten met een duurzaam karakter.”

(Artikel gaat verder onder de foto)

Ook in de fabriek in Terwispel zelf is volop aandacht voor duurzaamheid, waar al gebruik wordt gemaakt van warmtepompen voor de verwarming. Ook zonnepanelen staan al lange tijd op het verlanglijstje, maar hiervoor zijn nog een aantal hobbels te nemen met het oog op verzekeringen en capaciteitsproblemen bij de netbeheerder. Anker Stuy hoopt dit in de komende één á twee jaar te kunnen realiseren.

Lees het volledige interview met Emile Stuy in editie 66 van het Verf & Inkt Magazine.