“Wij zijn meubelmakers die echt ons best doen om mooie en goede producten neer te zetten. We streven ernaar om steeds in een wat hoger segment te komen en daarmee het mooiere werk”, vat Peter zijn werk kort maar bondig samen. Acht jaar geleden begon hij voor zichzelf in een kleine werkplaats, vijf jaar later kwam collega Tom erbij en vanaf januari 2024 verwelkomt Vorm (volledig Vorm Meubelmakerij & Timmerprojecten) ook een leerjongen. “Dus langzamerhand zijn we aan het uitbreiden”, glimlacht Peter. “We zijn steeds meer met grotere projecten bezig en dan is het beter om met wat meer mankracht te kunnen werken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het merendeel van Peters werk komt inmiddels via architectenbureau RCL Design. “Dat zijn ook hele leuke gasten om mee samen te werken. Zij proberen ook om écht mooi werk te bedenken. Dat klikt heel goed.” Veelal gaat het om de bouw van grote woonhuizen, waarbij Peter en zijn collega’s het interieur verzorgen. “De architecten bedenken de volledige inhoud van het huis, dus van waar de muren moeten komen tot verlichtingsplannen, meubels, kleuren van de wanden, lijstwerk, vloeren. Eigenlijk het complete plaatje. Wij zorgen voor de meubels, keuken, inbouwkasten, badkamers, wandbekleding. Al het timmerwerk op de vloeren na.”

Peter zou het leggen van de houten vloeren ook nog erbij kunnen doen, maar daar ligt zijn hart niet. “Het is een stuk leuker om een paar mooie meubels te maken. Althans, dat vind ik”, grijnst Peter.

Ondernemersfamilie

Peter komt uit een echte ondernemersfamilie. “Onze familie werkt graag met de handen, we zijn niet zo van de theorie. Ik heb twee zussen en drie broers, waarvan er slechts eentje niet voor zichzelf werkt, maar haar man weer wel. Die zit in de paarden.” In het pand naast Vorm Timmerprojecten in Molenaarsgraaf (Zuid-Holland) doet zijn broer aan metaalbewerking en technische service. Soms komen de broers elkaar in hun werk tegen, bijvoorbeeld als er vraag is naar een metalen trap met houten treden.

Ook andere familieleden werkten al graag met hun handen. “Mijn oom was interieurbouwer en meubelmaker. Toen ik acht was, ging ik al met hem mee. Toen wist ik al dat ik dat later ook ging doen. Ik heb er ook een opleiding voor gevolgd, maar uiteindelijk leer je het meeste in de praktijk.” Verstand van verven en lakken heeft Peter niet per se en daarom was het snel ‘dikke mik’ tussen hem en Erik Rietkerken van Claasen Coatings. “Liefde op het eerste gezicht”, vult Erik lachend aan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Ik kwam bij Peter binnen en eigenlijk hadden we meteen wel een goed gesprek en probeerden we wat uit met beitsen en hardwax, wat kleuren ontwikkelen”, vervolgt Erik. “Op een gegeven moment merkte ik dat Peter het ook wel fijn vond dat hij er zelf niet heel veel omkijken naar had. Het moest goed zijn en makkelijk te verwerken. Toen zijn we langzamerhand steeds meer gaan doen.”

“Op een gegeven moment kwam ook het spuitwerk aan bod en dat je bij sommige producten wel een high-end product nodig hebt. Toen zijn we ook naar de oplosmiddelhoudende nano-lakken gegaan, zoals de HD Nano Pur 2K Systeemlak.” “Het is gewoon goed geregeld”, haakt Peter in. “We hebben het een en ander geprobeerd en het ene werkt beter dan het andere.”

“Inmiddels gaan we samen op vakantie”, lacht Erik. “Ja, het is dik aan!”, grijnst Peter. Erik vervolgt serieus: “Peter is het type klant dat wil bouwen en plaatsen, de flow erin houden.” Peter: “Wij hebben er al zoveel werk van om alle details af te werken… Als je daarnaast nog veel meer moet doen, kom je niet meer aan timmeren toe. En dat is wat ik juist graag wil doen.”

Uniek moeraseik uit Servië

Peters’ diepgewortelde passie voor hout(bewerking) zorgt ervoor dat hij soms ook wel eens wat gekke dingen doet. Zo liet hij vorig jaar een partij moeraseik uit Servië importeren. Peter: “Dat is een type hout dat niet veel gebruikt wordt. Dat ligt al zo’n duizenden jaren onder de grond en is daardoor helemaal verkleurd. Sommige delen zijn helemaal zwart geworden, terwijl het aan de buitenzijde soms nog aardig licht is. Door de zuren in het water verkleurt dat helemaal.”

“De man van wie ik het gekocht heb, heeft een scheepswerf in Servië”, vervolgt Peter. “Voor die man had ik een aantal meubels gemaakt. Zij hadden ook een houthandel erbij ofzo. Dus ik vroeg hem uit interesse of hij ook eiken had. Dus hij daar navraag doen en toen reageerde hij dat ze wel oud eiken hadden. Dus ik zei: best, stuur maar op. Dus toen hebben ze met zo’n schip dat net klaar was, het op het dek gelegd en hier naartoe gevaren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Erik begint spontaan weer te lachen als hij het verhaal hoort: “Ik kan me nog herinneren dat ik dacht: welke gek koopt nou zo’n pakket met…” Peter kan zijn lachen ook niet inhouden, maar moet bekennen dat hij hem destijds wel even kneep toen hij het hout met eigen ogen zag: “Toen ging ik het halen en dacht ik: het lijkt wel brandhout! Ik dacht echt bij mezelf van… Maar toen gingen we zagen en was het toch wel een mooie verrassing die tevoorschijn kwam.”

Voor een speciaal project besluit hij het hout te gebruiken voor een tafelblad. Erik: “Dit is écht een unieke tafel. Als je iemand vertelt dat het eiken is, zeggen ze ‘tsja’ en steken ze er hun kachel mee aan. Maar ik kan me niet voorstellen dat je niet zoiets moois in je keuken wilt hebben staan.” Peter: “Het is voor speciale projecten. Voor iemand die iets bijzonders willen. Ik wil het ook niet voor iedereen gebruiken. Het moet echt voor mensen zijn die dat kunnen waarderen.”

Ondersteuning van Claasen Coatings

Naast de technische ondersteuning van Claasen Coatings op het gebied van de lakken, neemt Erik bij Peter ook graag ander werk uit handen. “Ik ben laatst bij RCL Design geweest om met kleurstalen een palet te maken. Zo hoeft Peter daar niet druk mee te zijn en een halve dag naar Amsterdam en weer terug te reizen. Voor mij maakt het niet zoveel uit, want ik ben toch dagelijks al onderweg. Zo kan Peter zich focussen op wat hij het beste kan en dat is met hout de mooiste interieurelementen te maken. Zo werken we als een driehoekje met elkaar samen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Binnenkort levert Vorm Timmerwerken weer een groot project op in Amsterdam. Een klus waarbij het plaatsen alleen al zo’n 2,5 week in beslag zal nemen. Al te veel tijd om van het eindresultaat te genieten gunt Peter zichzelf niet, want in zijn hoofd is hij alweer bezig met de volgende opdracht en manieren om deze nóg mooier op te leveren.

De volgende producten zijn gebruikt door Vorm Timmerprojecten:

(Tekst door Marcel Koppers, foto’s door Erik Rietkerken en Vorm Timmerwerken)