Het is allereerst belangrijk te begrijpen wat de term biobased (ook wel los van elkaar of als bio-based geschreven) betekent en hoe deze wordt gebruikt. De term biobased betekent “afgeleid van biomassa”. Deze natuurlijke en herwinbare grondstoffen zijn veelal afvalstoffen en restanten vanuit de akkerbouw, de vlasindustrie, de bosbouw enzovoorts. Het gaat meestal om zogeheten secundaire stromen; stoffen die niet geteeld zijn voor deze specifieke toepassing.

Producten op biobasis zijn geheel of gedeeltelijk afgeleid van biomassa. De ingrediënten kunnen in principe vrij gemakkelijk worden gewogen en het resultaat ervan gedeeld door het totale gewicht. Dan weet je hoe natuurlijk een product is. Maar zo ‘simpel’ die berekening is bij houten producten, is dat niet het geval bij verf.

Twintig verschillende ingrediënten

Een verfrecept omvat al gauw zo’n twintig verschillende ingrediënten. Om de biobased-waarde van al deze ingrediënten met elkaar te kunnen vergelijken wordt op Europees niveau gebruik gemaakt van de gecertificeerde C14 methode (NEN-EN 16640). Deze rekenmethode berekent hoeveel koolstofmoleculen er aanwezig zijn in het ingrediënt.

Hoe meer koolstofmoleculen, hoe groter de kans is dat dit afkomstig is van recente atmosferische CO2 en in meeste gevallen herwinbaar is. Ditzelfde principe met koolstofmoleculen wordt ook toegepast bij het bepalen van de leeftijd van fossiele producten, waarbij deze vanwege het zogeheten radioactieve verval met de tijd verdwijnen. Fossiele producten van 20.000 tot 30.000 jaar oud bevatten bijna geen 14C meer.

Biobased verf van Anker Stuy

Het hoofdsbestandsdeel van de formulering van de Aplex Aqua-verfsystemen van Anker Stuy zijn getoetst conform de C14 methode (NEN-EN 16640) en bevatten tussen 45% tot 58% bio-based content. Ook voor de vakschilder heeft Anker Stuy overigens een aantal biobased lakken voor binnen en buiten.

Berekening van het gehalte aan koolstof van biologische oorsprong

De berekening van het gehalte aan koolstof van biologische oorsprong omvat de volgende stappen

  1. de bepaling van het totale koolstofgehalte van het monster, uitgedrukt als een percentage van het totale drooggewicht;
  2. de berekening van het biogebaseerde koolstofgehalte per massa, met behulp van de 14C gehalte, bepaald door berekening volgens een van de testmethoden, en toepassing van de correctiefactoren;
  3. de berekening van het koolstofgehalte op biologische basis als fractie van het totale koolstofgehalte gehalte

Deze formulering is gebaseerd op het totale product waarin water niet is opgenomen, omdat water geen koolstof bevat. Water kan echter worden ingedeeld als een product dat niet bijdraagt tot de emissie van vluchtige organische stoffen. In de meeste verf is water echter maar een relatief klein onderdeel. Het is vooral het bindmiddel dat de meeste massa in verf bevat.

Voor de volledige rekenmethodiek en uitleg verwijzen we graag naar de website van NEN, waar de NEN-EN 16640 volledig wordt verklaard.

80% grondstoffen komt uit West-Europa

Los van het percentage biobased stoffen in onze verf, kijkt Anker Stuy ook kritisch naar andere ecologische aspecten van onze ‘carbon footprint’. Zo worden onze producten in onze fabriek in Terwispel voor 80% gemaakt van grondstoffen die afkomstig zijn uit een straal van 350 kilometer vanuit de productiefaciliteit. Hierdoor zijn en blijven logistieke bewegingen tot het minimum gereduceerd.


Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande artikel vragen over onze biobased verf of wil je deze graag eens uitproberen? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens hieronder achter, dan nemen we snel contact met je op!

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.